Genieten van het mooie weer: Tips voor een zorgeloze dag in recreatiegebieden

Wanneer de zon schijnt, trekken we er graag op uit om te ontspannen en te genieten van het prachtige weer. Recreatiegebieden worden dan ook druk bezocht door vele burgers die op zoek zijn naar een moment van rust en plezier. Om ervoor te zorgen dat iedereen zorgeloos kan genieten en het recreatiedomein geen strijdtoneel wordt, is het belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. De AD Veiligheid & Preventie wil graag enkele tips geven om overlast te vermijden en een prettige sfeer te behouden.

Respect mutuel

Respecteer elkaar #WederzijdsRespect

Het gaat erom dat bezoekers elkaar onderling met respect behandelen. Ook de medewerkers van de recreatiedomeinen verdienen het respect van de bezoekers.  Door respectvol met elkaar om te gaan, verminderen we agressie en overlast en zorgen we voor een fijne sfeer voor iedereen.

#WederzijdsRespect

Houd je aan de regels

Elk recreatiedomein heeft regels om de veiligheid en het plezier van alle bezoekers te garanderen. Deze regels zijn er niet om je dag minder leuk te maken, maar om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten.

  • Volg het reglement: Lees en respecteer de regels die bij de ingang zijn aangegeven.
  • Wees vriendelijk en beleefd: Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Dit geldt voor medebezoekers, medewerkers én veiligheidspersoneel.
  • Ruim je afval op:  Laat geen afval achter en gebruik daarvoor de daarvoor bestemde vuilnisbakken.
  • Respecteer de natuur: Laat bloemen, planten en dieren met rust.

Samen voor een veilige omgeving

Samen kunnen we een veilige en prettige omgeving creëren:

  • Meld overlast: Als je iets ziet wat niet hoort, zoals agressie of vandalisme, meld dit dan meteen bij het personeel.
  • Hou rekening met elkaar: Luide muziek, afval achterlaten of ruziën kan de dag van een ander verpesten.
  • Neem je verantwoordelijkheid: Jong of oud, iedereen draagt bij aan een fijne sfeer door zich verantwoordelijk te gedragen.

Onderweg naar en van de recreatiedomeinen

Wederzijds respect geldt niet alleen binnen de recreatiedomeinen, maar ook onderweg naar en van deze plekken.

  • Respecteer medewerkers en medereizigers: Medewerkers van het openbaar vervoer en medereizigers verdienen een veilige omgeving. Agressie en geweld zijn niet aanvaardbaar.
  • Gedraag je hoffelijk en rustig: Voorkom overlast door rustig en respectvol te blijven. Vermijd lawaai, duwen en trekken, en geef anderen de ruimte.
  • Houd het openbaar vervoer netjes: Laat geen afval achter en respecteer de eigendommen van de vervoersmaatschappij.
  • Respecteer de buurt: Ben je met de wagen? Parkeer dan netjes en voorkom overlast in woonwijken rondom recreatiedomeinen.

Respect voor veiligheidsberoepen

Bewakingsagenten en andere veiligheidsprofessionals zijn er om onze veiligheid te garanderen. Behandel hen dan ook met respect. Agressie en geweld tegen mensen die voor onze veiligheid zorgen, kunnen en mogen we niet tolereren.

Wat kan een recreatiedomein-gebied doen om overlast te beheersen?

Sensibilisering en preventie

Elk recreatiedomein of -gebied kan maatregelen nemen om bezoekers te sensibiliseren over het vermijden en voorkomen van overlast. Enkele voorbeelden:

  • Preventie- en sensibiliseringscampagnes organiseren om bezoekers te wijzen op de geldende regels.
  • Capaciteitsbeperking en werken met een reservatiesysteem, wat ervoor zorgt dat een niet te groot aantal mensen op dezelfde plaats en op hetzelfde moment aanwezig zijn.
  • Bevorderen van de samenwerking met verschillende actoren. Door een nauwe en concrete samenwerking tussen de burgemeester, uitbaters of verantwoordelijken van een recreatiegebied, de politie en andere veiligheidsberoepen, en eventueel de vervoersmaatschappijen kunnen afspraken worden gemaakt over de manier waarop bezoekers die (zware) overlast veroorzaken kunnen worden aangepakt. Ook de samenwerking tussen lokale besturen en gerechtelijke overheden is van groot belang.
  • Samenwerking met jeugddiensten, jeugdwelzijnswerk en straat- hoekwerk: zij kunnen de bezoekers van de recreatiegebieden of recreatiezones ontmoeten, een vertrouwensband opbouwen en in dialoog gaan over de aanpak van overlast.
  • Goede contacten opbouwen met jongeren, zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen van een afsprakenkader rond het gebruik van het skatepark, het toelaten van een graffiti-wall, enzovoort. Daarnaast kunnen er ook activiteiten worden georganiseerd in de recreatiegebieden of in de recreatiezones. Deze activiteiten kunnen verveling - vaak een veroorzaker van overlast – voorkomen.
  • Opleidingen voor het personeel van recreatiedomeinen of voor het gemeentepersoneel in het omgaan met hinderlijk en agressief gedrag kunnen ondersteunend werken.
    Zo organiseert de jeugdwerkorganisatie Jes vzw een vorming ‘Aan de slag met jongeren’ die bestaat uit 2 modules: ‘ Wat moet ik weten over jongeren?’, Hoe ga ik in interactie met jongeren?’. Tips en tricks, alsook preventietips worden gegeven om binnen de eigen professionele context mee aan de slag te gaan voor een beter begrijpen van de leefwereld van jongeren en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.
    Meer info over Jes vzw en de vorming: "Wie zijn we?
    Contactgegevens Jes vzw simon.standaert@jes.be , M 0470 66 53 28/ T 03 272 30 73
  • De inzet van private bewakingsagenten en gemeenschapswachten, het plaatsen van camera’s.
  • Identificeren van hot spots en gerichte politiecontroles.

Ook interessant voor u:

départ vacances
News
Zomervakantie! De periode waarin iedereen druk in de weer is met koffers pakken en erop uit te trekken. Weet dat wanneer jij geniet van je vakantie, inbrekers ...
Respect mutuel
News
Wanneer de zon schijnt, trekken vele burgers naar recreatiegebieden. Hier zijn enkele tips geven om overlast te vermijden en een prettige sfeer te behouden.
Affiche festival NL
News
De zomer is in aantocht en dat betekent tijd voor ontspanning op festivals en andere evenementen. Helaas zijn deze plaatsen ook een trekpleister voor ...